2021-09-23 07:52:29• hírek • közlemény

Gyógyszerekről gyógyszerésztől

 

A Jiului sétányon működő idősklubban Kabos Andrea szatmárnémeti gyógyszerész tartott előadást az orvosságok szedéséről, tárolásáról. 

 

Újabb informatív jellegű eseménynek adott otthont Szatmárnémetiben, a Jiului sétány 64. szám alatt működő nappali idősközpont. Szeptember 21-én, kedden Kabos Andrea gyógyszerész látogatott el a klubba, hogy megosszon az idősekkel néhány, az orvosságok szedésére vonatkozó fontos információt.


A receptre kapható gyógyszerekkel kapcsolatban az előadó azt ajánlotta a résztvevőknek, azokat mindig az orvos utasításainak szigorú betartásával szedjék, mivel minden eltérés komoly következményeket vonhat maga után. Nem árt viszont az óvatosság még akkor sem, ha recept nélkül kapható gyógyszerekről van szó, ugyanis ezek esetében is meg van határozva, maximum mennyit vehetünk be belőlük naponta, ami például a Paracetamol esetén felnőtteknél napi 8 tabletta. Nem mindenki tudja, hogy a Paracetamolon kívül nagyon sok megfázás kezelésére alkalmazott por tartalmaz paracetamolt, és így előfordulhat, hogy párhuzamos szedésükkel meghaladjuk a napi megengedett dózist. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha még ilyen esetekben is kikérjük orvosunk, gyógyszerészünk véleményét.



A szemcseppekkel kapcsolatban Kabos Andrea felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy kibontás után – kevés kivétellel – általában egy hónapig érvényesek, ezután el kell őket dobni, ugyanis egy hónapnyi rendszeres használat alatt annyiszor kinyitjuk és zárjuk azt a kis flakont, hogy az már nem lesz steril, és szembe csak steril készítményeket szabad csepegtetni.


A gyógyszerésznő kihangsúlyozta: mindig olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót. A gyógyszerek prospektusában pontos utasításokat találunk helyes tárolásukra vonatkozóan is. A legtöbb esetben szobahőmérsékleten tárolandók, de vannak olyanok is, amelyeket a hűtőszekrényben kell tartanunk, mint az inzulinok, vakcinák, szemcseppek bizonyos típusai stb. Az inzulinrecept kiváltásakor nyáron érdemes kicsi hűtőtáskával jönni a patikába, és azzal hazaszállítani az inzulint – állítja Kabos Andrea. Amennyiben erre nincs lehetőség, ajánlott egyenesen hazamenni, és kerülni a kitérőket. A legtöbb gyógyszer tárolására érvényes az aranyszabály: eredeti csomagolásában tároljuk, fénytől védett, száraz, hűvös helyen és gyermekektől távol.



Az esemény végén a szakember válaszolt az idősek kérdéseire. „Mindig tanulunk valamit” – jegyezte meg búcsúzóul az egyik klubtag, és valóban, a nappali idősközpont munkatársai éppen erre törekednek, hogy olyan vonzó és érdekes programokkal várják a szépkorúakat, amelyek által mindig tanulnak valami újat, és minél hosszabb ideig maradnak a közösség aktív tagjai.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: